Piąte spotkanie Akademii Ciekawej Chemii na UŁ


26.02.2020r uczniowie klas biologiczno –  chemicznych Liceum Ogólnokształcącego im. J. Iwaszkiewicza w Brzezinach wzięli udział w piątym już spotkaniu Akademii Ciekawej Chemii zorganizowanym przez Wydział Chemii UŁ. Wykład  „Chemia w życiu codziennym – konserwacja żywności” został przeprowadzony przez panią dr hab. Grażyna Chwatko, prof. nadz. UŁ.  Podczas wykładu omówione zostały dodatki do żywności  takie jak: barwniki, aromaty, substancje konserwujące, substancje wzmacniające smak i zapach oraz różne metody konserwacji żywności: chłodzenie, usuwanie wody, fermentacja, marynowanie, peklowanie, dodawanie soli, czy cukru a także użycie innych środków konserwujących.

Po wykładzie studenci koła naukowego przeprowadzili doświadczenia chemiczne pokazujące hamujące działanie środków konserwujących na wzrost drożdży. Wykonali doświadczenia obrazujące zmiany barwy naturalnych wskaźników w środowisku kwaśnym i zasadowym oraz wulkan chemiczny. Za miesiąc odbędzie się wykład  pt. „Jaki pożytek mamy z nanotechnologii? Nanomateriały w leczeniu chorób nowotworowych”.                                     Czekamy z niecierpliwością.