26.02.2020r uczniowie klas biologiczno – chemicznych Liceum Ogólnokształcącego im. J. Iwaszkiewicza w Brzezinach wzięli udział w piątym już spotkaniu Akademii Ciekawej Chemii zorganizowanym przez Wydział Chemii UŁ. Wykład „Chemia w życiu codziennym – konserwacja żywności” został przeprowadzony przez panią dr hab. Grażyna Chwatko, prof. nadz. UŁ. Podczas wykładu omówione zostały dodatki do żywności takie jak: barwniki, aromaty, substancje konserwujące, substancje wzmacniające smak i zapach oraz różne metody konserwacji żywności: chłodzenie, usuwanie wody, fermentacja, marynowanie, peklowanie, dodawanie soli, czy cukru a także użycie innych środków konserwujących.
Po wykładzie studenci koła naukowego przeprowadzili doświadczenia chemiczne pokazujące hamujące działanie środków konserwujących na wzrost drożdży. Wykonali doświadczenia obrazujące zmiany barwy naturalnych wskaźników w środowisku kwaśnym i zasadowym oraz wulkan chemiczny. Za miesiąc odbędzie się wykład pt. „Jaki pożytek mamy z nanotechnologii? Nanomateriały w leczeniu chorób nowotworowych”. Czekamy z niecierpliwością.